Пошук

В Ободівській територіальній громаді святкували Водохреще

Дата: 19.01.2022 17:49
Кількість переглядів: 302

Фото без описуХрещення Господнє або як його ще називають Йордана – це велике православне та греко-католицьке свято, яке українці відзначають з давніх давен. До наших днів дійшло безліч традицій, вірувань, обрядів та народних прикмет, що передаються з покоління в покоління. Назва свята говорить сама за себе – коли Ісус досяг 30-річного віку, він був охрещений Іваном Хрестителем у річці Йордан.

19 січня відбулося святкування Хрещення Господнього і у нашій Ободівській громаді. Для нашої громади це вже стало традицією. Цьогоріч, зібралося чимало охочих прийняти участь у йорданських купанях.

Перед Водохрещем на кризі на місцевому озері вирізали хреста. Вважається, що в цей день вода набуває цілющих властивостей.

Найпоширенішою традицією на Водохреща була і залишається традиція купання в освяченій ополонці. Чимало охочих виявили бажання очиститись в освяченій воді. Всі, хто купалися хоча б раз в ополонці в один голос заявляють, що якщо скупався один раз - неодмінно скупаєшся і вдруге наступного року, так як зупинитися нереально, настільки пробирає захоплюючим відчуттям та незабутніми враженнями.

Для усіх присутніх приготували частування. Усім охочим роздавали юшку, кашу, голубці, капусту та інше. Чимало бажаючих зібралося біля пахучих казанків. Незважаючи на пронизливий вітер, біля ставка панувала тепла, душевна атмосфера.

Зі святом Водохреща привітали сільський голова Костянтин Ременюк та депутат Вінницької обласної ради Геннадій Мазур, які зазначили, що за традицією, Водохреще - третє велике свято, яке завершує цикл різдвяних віншувань. З моменту освячення річок, озер та криниць хрестом і молитвою вода в них стає цілющою і протягом року дарує людям здоров’я, силу, життєдайну енергію, захищає від лиха. Побажали усім міцного здоров’я і щасливого довголіття, дитячого сміху у кожну оселю та хліба на кожному столі. Нехай негаразди оминають усіх домівки, а оселяться в них мир, радість, добробут, злагода та любов. Нехай Боже благословення повсякчас оберігає вас та ваші родини.»

Крім того, КЗ "Центр культури та дозвілля" підготував святкову програму.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних