A A A K K K
для людей із порушенням зору
Ободівська сільська територіальна громада
Гайсинський район Вінницька область

За тиждень підступні шахраї видурили кошти довірливих громадян на суму більше як 62 тисячі гривень

Дата: 26.07.2022 10:43
Кількість переглядів: 213

 Фото без описуНезважаючи на військову агресією проти України, останнім часом зросла кількість випадків заволодіння чужим майном шляхом обману. Користуючись довірливістю людей, шахраї відбирають в них останні збереження. Лише за останній тиждень мешканців Гайсинського району зловмисники ошукали близько на 62 тис. грн., як наслідок, по дев’яти фактах розпочато кримінальні провадження за ст. 190 (Шахрайство) Кримінального кодексу України. Наразі поліцейські встановлюють особи зловмисників.

Поліцейські не припиняють застерігати жителів району від шахрайських дій. Адже, основною причиною попадання під вплив шахраїв є власна недбалість та надмірна довіра до людей, які знаходяться по той бік екрану монітора чи телефонної слухавки.

Аферисти не цураються жодних засобів незаконно підзаробити, швидко адаптуються до сьогоднішньої реальності та створюють нові актуальні схеми. Найпоширенішим видом їх «заробітку» сьогодні є інтернет-шахрайство. Правопорушники активно використовують соціальну мережу «Фейсбук», сайти безкоштовних оголошень (такі як «ОLХ»), створюють нові профілі, через які розміщують фейкові оголошення за заниженою та привабливою ціною, пов’язанні з продажем бутової техніки, гаджетів, одягу, косметики. Також зараз великої популярності набрали фейкові оголошення щодо продажу рубаних дров і отриманням соціальних виплат від держави, що може зацікавити таку вразливу категорію громадян як пенсіонери.

Щоб уберегтись від таких випадків, поліція радить:

  • якщо вас інформують про проблеми з вашою банківською картою телефоном – не повідомляйте важливих даних співрозмовнику та не виконуйте жодний дій, на які він вказує, краще – покладіть слухавку, перетелефонуйте у банк за офіційним номером й з’ясуйте ситуацію особисто;
  • за жодних обставин не розголошуйте конфіденційну інформацію, а саме пін-коди та номери карток, за допомогою яких зловмисники можуть привласнити ваші кошти;
  • коли купуєте чи продаєте щось через мережу Інтернет, не переходьте за посиланнями, надісланими повідомленням, а ще краще – користуйтеся післяоплатою;
  • не відкривайте підозрілі посилання в смс-повідомленнях, за якими пропонують отримати виплату. Пам’ятайте, офіційні виплати можна оформити лише в застосунку «Дія»;
  • вам пропонують певні послуги за зниженою ціною, але з передоплатою, – це може виявитися черговий обман, тому будьте обачні і не оплачуйте наперед товари, користуйтеся послугами перевірених сайтів.

Нагадаємо, законодавством України за шахрайство передбачена кримінальна та адміністративна відповідальність. Так, стаття 190 Кримінального кодексу України визначає шахрайство як заволодіння чужим майном або придбання права на майно шляхом обману чи зловживання довірою. Слід зауважити, що предметом шахрайства (тобто тим, чим злочинець протиправно заволодіває) є не тільки майно (гроші, цінності тощо), а й право  на майно.

Отож, наполегливо радимо бути пильними та обачними, не вірити сумнівним пропозиціям, не втрачати пильності і в жодному випадку не виконувати вимог афериста. Варто пам’ятати, що телефонні зловмисники – хороші психологи, а їхня винахідливість не має меж.

Щодо криміногенної ситуації, у період з 18 по 24 липня 2022 року до Гайсинського районного управління поліції та підпорядкованих територіальних підрозділів надійшло 394 звернення та повідомлення громадян про злочини та інші події, з них 38 злочинів мають ознаки кримінальних правопорушень, в тому числі: 9 – шахрайств, 5 - злочинів у сфері обігу наркотичних засобів, 5 – крадіжок, 4 – незаконний обіг вогнепальної зброї, 3 - нанесення тілесних ушкоджень, 1 - підроблення чи використання підроблених документів, печаток, штампів та бланків та інші.

Протягом минулого тижня поліцейські склали 14 адмінпротоколи відповідно до ст.130 КУпАП внаслідок керування транспортними засобами особами у стані алкогольного сп'яніння. З них, 10 – Гайсинська і 4 – Бершадська територіальні громади.

 

 

Начальник Гайсинського РУП

ГУНП у Вінницькій області

полковник поліції                                                                      Ігор Соломон



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних