A A A K K K
для людей із порушенням зору
Ободівська сільська територіальна громада
Гайсинський район Вінницька область

ПЕНСІЙНИЙ ФОНД ІНФОРМУЄ

Дата: 10.04.2023 11:54
Кількість переглядів: 147

 ОХОРОНА ПРАЦІ

ПРИ РОБОТІ З ПЕСТИЦИДАМИ ТА АГРОХІМІКАТАМИ

У аграріїв починається гаряча пора – весняно-польові роботи, під час яких сільгоспвиробники крім посівного матеріалу активно використовують мінеральні добрива та пестициди. Пестициди та агрохімікати  – це небезпечні для здоров’я людей речовини, тому поводитися з ними потрібно дуже обережно.  Вони діють не лише на об’єкти проти яких їх застосовують, а і є потенційно небезпечними для здоров’я людини та довкілля.

Особи, які виконують роботи з пестицидами та агрохімікатами (постійно чи тимчасово), із яких формують спеціалізовані бригади чи ланки, щорічно в обов’язковому порядку проходять медичний  огляд, навчання та інструктажі  з техніки безпеки.

Керівник робіт повинен ознайомити осіб, які працюють з пестицидами та агрохімікатами, з їх характеристикою, особливостями дії на організм людини, заходи безпеки, виробничої та особистої гігієни, проінструктувати по техніці безпеки і правилах пожежної безпеки, ознайомити з заходами надання першої долікарняної допомоги у випадках отруєння. Всі роботи по хімічній обробці ґрунту і рослин повинні проводитися під керівництвом агрономів або спеціалістів із захисту рослин.

Не допускаються до роботи особи, молодші 18-річного віку, вагітні жінки та матері-годувальниці, особи після хірургічних операцій (упродовж року) та ті, що мають медичні протипоказання. Категорично забороняється допускати до роботи осіб у нетверезому стані.

На період роботи з даними речовинами робітників слід забезпечити засобами індивідуального захисту, безкоштовним спецхарчуванням відповідно до медичних вказівок, організувати душ і прання одягу.

Для харчування і відпочинку відводять спеціально обладнане місце, не менш як за  200 м  з навітряного боку від робочого поля, де мають бути бачок з питною водою, рукомийник, мило, рушник, аптечка першої допомоги.

Доставку пестицидів на поле і заправку ними обприскувачів здійснюють механізовано, за допомогою спеціальних засобів.  Кабіна трактора має бути герметично зачинена і забезпечена кондиціонером.   У спеку всі роботи з пестицидами належить проводити вранці, а за похмурої погоди – впродовж усього робочого дня.

          Тривалість робочого дня при роботі з надзвичайно небезпечними і високо небезпечними речовинами не повинна перевищувати 4 годин, з рештою пестицидів –  6 годин.

        Керівники робіт повинні постійно стежити за станом і самопочуттям працюючих. При першому наріканні робітників на своє здоров'я їх негайно відстороняють від роботи, приймають заходи з надання першої  та  кваліфікованої  медичної  допомоги.

        В залежності від препарату, що застосовувався, необхідно суворо дотримуватись строків виходу людей на оброблені пестицидами ділянки для проведення ручних  або механізованих робіт, а саме від 7 до 20 днів або від 3 до 7 днів відповідно.

        Всі ці заходи сприятимуть успішній, продуктивній та безпечній праці робітників, збережуть  їхнє  життя  та  здоров'я.

 

Головний спеціаліст
Відділу профілактики та розслідування нещасних випадків
Управління контрольно-перевірочної роботи
Головного управління Пенсійного фонду України у Вінницькій області
Рутковський Іван Анатолійович


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.