Пошук

Гайсинське районне управління ГУ Держпродспоживслужби у Вінницькій області області, наголошує!

Дата: 19.06.2024 09:25
Кількість переглядів: 19

Фото без опису Останнім часом почастішали випадки  захворюваності на ботулізм серед населення. Особливе занепокоєння викликає збільшення захворювань, які пов’язані із вживанням рибної продукції, зокрема промислового виробництва.           

БОТУЛІЗМ – гостре інфекційне захворювання, яке виникає в результаті вживання продуктів, які містять отруйні речовини (токсини), що виробляються бактеріями ботулізму. Цей токсин є одним із найсильніших від усіх відомих біологічних отрут. Він у 375 тисяч разів активніший від отрути гримучої змії.

Основний носій – резервуар ботулізму – організм тварин, риб, птахів і самої людини. Тому вживання в їжу погано приготованих продуктів відразу викликало сильне отруєння і розвиток цієї хвороби. Відомо, що ботулізм не є заразним інфекційним захворюванням.

Самостійно відрізнити заражені продукти від доброякісних можна тільки по здуттю банок, пов’язаному з накопиченням газоподібних продуктів життєдіяльності паличок ботулізму. Іноді смак, запах і вигляд продукту можуть не змінюватися.

Збудники ботулізму можуть існувати тільки в безкисневому середовищі. Консервація є якраз найсприятливішим середовищем для розмноження бактерій. В цих умовах мікроби підтримують свою життєдіяльність і виробляють отруту. Найбільшою загрозою для здоров’я людини є домашні консерви, а не продукти, вироблені промисловим способом, як може здатися спочатку. Крім того, збудники хвороби накопичуються в банці з консервантом не скрізь, а гніздами. Ось чому одні люди, які вживали продукт з однієї банки, захворіють на ботулізм, а інші – ні.

Однак не тільки консерви несуть смертельну небезпеку. В історії медицини були зафіксовані спалахи хвороби після вживання в їжу самостійно приготовленої кров’яної ковбаси та копченої риби. Лікарі зробили небезпідставне припущення, яке потім підтвердилося науково і практично, що саме продукти, приготовлені в домашніх, а не в технічних умовах, найчастіше викликають ботулізм.

Сприйнятливість людини до цієї хвороби висока. Інкубаційний період захворювання триває від кількох годин до доби (рідше – до 2-3 днів). Його тривалість залежить від кількості ботулотоксину, що потрапив в організм хворого. Зазвичай захворювання починається раптово. У людини порушується зір, виникає м’язова слабкість і з’являється сухість у роті. Турбує “туман”, роздвоєння предметів, “сітка” перед очима, далекозорість. Відчувається наявність чужорідного тіла в глотці, першіння в горлі та погіршується ковтання їжі. При тяжкому перебігу захворювання вода і рідка їжа можуть виливатися через ніс. У людини змінюються тембр і висота голосу. Дихання поверхневе, зіниці розширені, обличчя схоже на маску. Виникає параліч мускулатури. У 20%  хворих смерть настигає від  паралічу дихання, причому хворий не втрачає пам’яті. Якщо виникає порушення зору, особливо після вживання консервованих або інших “небезпечних”, продуктів, потрібно відразу ж викликати бригаду екстреної медичної допомоги. Адже при цьому захворюванні стан хворого може різко погіршитися в першу ж добу після зараження, що може призвести до його смерті. Якщо підозрілу їжу їли інші люди, слід з’ясувати, чи не з’явилися в них які-небудь ознаки хвороби. Одужання пацієнтів при цій хворобі відбувається повільно. Деякі ознаки хвороби можуть зберігатися протягом кількох місяців.

Так як ботулізм дуже серйозне захворювання, що викликає незворотні наслідки і може призводити до смерті хворого, займатися самолікуванням категорично неможна.

  Гайсинське районне управління  Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області області, наголошує!

Враховуючи важкий характер перебігу хвороби та можливі наслідки, краще проводити заходи щодо профілактики ботулізму, головними із яких є:

– не купувати консервовані продукти домашнього приготування;

– не робити самостійно консерви з м’яса, риби і грибів;

– відмовитися від вживання копченої риби;

– дотримуватися чистоти при обробці продуктів для консервування і не  використовувати  зіпсовані овочі та фрукти;

– піддавати тепловій обробці банки і кришки в обов’язковому порядку;

– зберігати домашні консерви при температурі від +2 до +6°С;

– знищувати “бомбажні” (вздуті) банки;

– не вживати домашні консервовані продукти, приготовлені знайомими.

У випадку виявлення перших ознак харчового отруєння не займайтесь самолікуванням, а терміново зверніться за медичною допомогою до найближчого лікувально-профілактичного закладу.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних