Гайсинське РУ Держпродспоживслужби у Вінницькій області інформує.
Дата: 10.07.2024 10:21
Кількість переглядів: 83
АЧС в Україні.
П’ять випадків спалаху АЧС в Україні за червень місяць 2024 року. Заходи з ліквідації охоплюють великий процес: вилучають, умертвляють та спалюють всіх свиней у спалаху (неблагополучному пункті визначається ДНПК). За відсутності можливості спалити трупи тварин їх закопують на глибину не менше 2 метрів. Шар землі з приміщень, де утримувались свині, завтовшки 10-15 см знімають і разом з гноєм закопують у місці спалення трупів на глибину не менше 1,5 метра. Гній пересипають сухим хлорним вапном, яке містить не менше 25 % активного хлору, з розрахунку 0,5 кг/м-2, зволожують водою або знезаражують іншим еквівалентним методом/засобом та переміщають у траншею. Протягом року на місці захоронення забороняється проведення земельних робіт…
Гайсинське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області наголошує на дотриманні біобезпеки та «закритого режиму» свиногосподарств. Лікування АЧС відсутнє, тому хвороба призводить до 100% смертності свиней і значних економічних збитків. Вірус не передається людині.
Дотримуйтеся таких правил:
- перевзувайтеся і перевдягайтеся, коли заходите в приміщення, де утримуються свині. Гумове взуття – лише для свинарника. Вірус не переноситься повітрям, потрапити до тварини він може тільки тоді, коли його туди занесе власник або персонал;
- перед входом у свинарник покладіть килимок (краще поролоновий), який регулярно змочуйте дезінфікуючим засобом. Це дієвий спосіб знищити бактерії та віруси на взутті;
- не пускайте у свинарник інших сторонніх людей;
- не випускайте свиней з хліва – їх не можна вигулювати;
- не утримуйте в одному приміщенні зі свинопоголів’ям інших тварин чи птицю, особливо, якщо вони виходять на двір;
- не годуйте свиней залишками їжі зі столу. Однак, якщо цього не можна уникнути, прокип’ятіть їжу впродовж 30 хвилин перед тим, як згодуєте свиням. Корми для свиней також треба проварювати;
- щодня оглядайте свиней. Якщо виникла підозра, що вони захворіли, –обов’язково повідомте фахівця державної лікарні ветеринарної медицини;
- пам’ятайте, що рано чи пізно інфіковане вірусом АЧС м’ясо, яке заморозили в холодильнику, чи сало, яке закрили в банки, може стати причиною наступного спалаху захворювання, адже вірус у них житиме впродовж тривалого часу.