A A A K K K
для людей із порушенням зору
Ободівська сільська територіальна громада
Гайсинський район Вінницька область

Податкові новації: відповіді податківців на запитання платників

Дата: 20.01.2021 13:10
Кількість переглядів: 283

10 грудня 2020 року набрали чинності закони України від 04.12.2020 р. № 1071-IX та № 1072-ІХ щодо додаткових заходів підтримки громадян та малого бізнесу на період здійснення обмежувальних заходів, запроваджених з метою запобігання поширенню COVID-19.

 

Які зміни передбачені при сплаті єдиного податку та єдиного внеску?

Законом 04.12.2020 р. № 1072 передбачені пільги для фізичних осіб-підприємців платників єдиного податку 1-ї групи.

Так, платники єдиного податку першої групи тимчасово звільняються:

- від сплати єдиного податку за грудень 2020 року та січень – травень 2021 року;

- від нарахування, обчислення та сплати єдиного внеску за періоди з 1 по 31 грудня 2020 року, з 1 по 31 січня, з 1 по 28 лютого, з 1 по 31 березня, з 1 по 30 квітня та з 1 по 31 травня 2021 року за себе. Такі особи можуть прийняти рішення про нарахування, обчислення та сплату єдиного внеску за зазначені періоди.

Тобто єдиний внесок та єдиний податок спрощенці першої групи можуть не сплачувати за грудень 2020 року та 5 місяців з січня по травень (включно) 2021 року.          Важливо, що законом чітко визначено, що ці місяці несплати єдиного внеску включаються до страхового стажу єдинника першої групи.

 

Чи передбачені зміни при списанні податкового боргу?

Законом № 1072 збільшено мінімальний поріг суми податкового боргу, до якої не застосовуються заходи стягнення, та внесено зміни до механізмів врегулювання податкового боргу, а саме:

- списання податкового боргу, загальна сума якого за усіма податками і зборами не перевищує 3 060 гривень у будь-якого платника податків, крім платників, що перебувають у процедурах банкрутства, та платників, що мають податковий борг з митних платежів;

- списання пені та штрафних санкцій у разі погашення платниками податків податкового боргу, що виник станом на 01.11.2020 р., протягом 6 місяців з дня набрання чинності Законом № 1072 та за умови сплати поточних податкових зобов’язань (крім визначених Законом № 1072 випадків);

- відстрочення до 29.12.2021 р. погашення податкового боргу (у тому числі штрафних санкцій, пені та процентів за користування розстроченням/відстроченням), платників податків - фізичних осіб, у тому числі самозайнятих осіб, що у загальній сумі не перевищує 6800 грн. Відстрочення здійснюється за місцем обліку платника податків – фізичної особи за його заявою, без нарахування процентів за користування таким відстроченням.

 

Чи потрібно платникам податків подавати до податкової заяву на списання податкового боргу до 3 060 грн?

Ні. Заява платниками податків не подається, оскільки списання здійснюється податковим органом одноразово та одночасно усім платникам податків, сукупна сума податкового боргу яких станом на 1 листопада 2020 року не перевищувала 3 060 гривень (включно) та залишилась непогашеною на дату такого списання.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних