На Київщині СИБІРКА
В Україні зафіксований випадок сибірки. В Обухівському районі Київської області із патологічного матеріалу відібраного від кози, одного з фермерських господарств, виділено збудник сибірки (bacillus anthracis).
Сибірка – особливо небезпечна гостра інфекційна хвороба, спори якої можуть зберігати життєздатність в грунті тривалий час і активізуватися, коли поверхня грунту порушується (у результаті повені, зливи або зтрусів). Тварини заражаються, з’ївши траву, інші корми або випивши інфікованої води.
Ця інфекція належить до зоонозів — тобто людина інфікується або від зараженої тварини, або від контакту зі шкірою та вовною. Основне джерело інфекції — хворі домашні травоїдні тварини: велика і дрібна рогата худоба.
На сибірку найчастіше хворіють люди, які працюють із хворими тваринами або продуктами забою від хворих тварин( кістка, вовна, шкура, м’ясо). Зараження виникає внаслідок проникнення збудника через подряпини, садна, дрібні порізи або слизові оболонки.
Захворювання починається гостро: в перші години — температура тіла різко підвищується до 38–40 °С і виникає слабкість. Зараження крові (сепсис) може розвинутися унаслідок будь-якого способу зараження.
Ознаки сибірки:
• сильний головний біль;
• висока температура;
• загальне нездужання;
• карбункул зі швидким наростанням набряку та свербіж (за ураження шкіри);
• сильні колючі болі у грудях (у разі легеневої форми);
• задуха (у разі легеневої форми);
• діарея з домішками крові (у разі кишкової форми);
• ріжучі болі в животі (у разі кишкової форми);
• блювота з домішками крові (у разі кишкової форми).
Якщо лікування розпочати вчасно, хворі одужують. Захворювання має важкий перебіг і може призвести до загибелі хворого.
Наголошуємо на необхідності дотримуватись гігієнічних норм при поводженні з продуктами харчування.
Кілька простих порад, для профілактики інфікування сибіркою:
• купуйте м’ясо та м’ясопродукти лише в місцях, де якість продуктів контролюють;
• люди, які переробляють та реалізують м’ясо, м’ясопродукти чи будь-яку тваринницьку сировину, зобов’язані дотримуватися гігієнічних норм, щоб убезпечити себе та інших;
• необхідно чітко виконувати ветеринарно-санітарні правила під час догляду за тваринами;
• забій домашньої худоби повинен відбуватися лише з дозволу ветпрацівників;
• слід дбати про упорядковане захоронення трупів тварин;
• необхідний ветеринарний контроль хутряної та шкіряної сировини;
• важливий контроль захворюваності тварин;
• слід знищувати заражені трупи тварин;
• не нехтувати щепленнями тварин проти сибірки;
• потрібно дбати про отримання особами, які мали контакт із хворими тваринами або сировиною від хворих тварин, екстреної профілактики антибіотиками.
Тростянецьке управління ГУ ДПСС у Вінницькій області