A A A K K K
для людей із порушенням зору
Ободівська сільська територіальна громада
Гайсинський район Вінницька область

Звіт про результати діяльності Комунального закладу «Ободівський інклюзивно-ресурсний центр» Ободівської сільської ради за 2022 рік

Дата: 29.03.2023 15:34
Кількість переглядів: 333

Фото без описуРішенням 20 позачергової сесії 8 скликання від 12 серпня 2021 року №1273-20/2021  було прийнято рішення про створення Комунального закладу «Ободівський  інклюзивно-ресурсний центр» Ободівської сільської ради.

Основним завданням фахівців ІРЦ :

є проведення комплексної оцінки,  у тому числі повторної, та здійснення системного кваліфікованого супроводу осіб у разі встановлення у них особливих освітніх потреб;

У висновках комплексної оцінки  кожної дитини зазначено її потреби та напрями роботи корекційних педагогів, рекомендована освітня програма навчання.

ІРЦ взаємодіє з педагогічними працівниками закладів дошкільної та загальної середньої освіти Ободівської територіальної громади  з метою раннього виявлення та надання своєчасної психолого-педагогічної допомоги дітям з особливими освітніми потребами.

 Участь в командах психолого-педагогічного супроводу дитини з особливими освітніми потребами у закладах освіти, з метою моніторингу динаміки розвитку дитини .

У семінарах, тренінгах, майстер-класах для підвищення кваліфікації  педагогічних працівників, обміну досвідом тощо;

Залучення (у разі потреби) педагогічних працівників інклюзивно-ресурсного центру під час засідань психолого-педагогічного консиліуму у спеціальних закладах загальної середньої освіти;

Важливим аспектом діяльності центру є надання консультативно- психологічної допомоги батькам дітей з особливими освітніми потребами. З цією метою з батьками проводяться індивідуальні консультації, та практичні заняття. Консультування батьків або законних представників дітей з особливими освітніми потребами стосовно мережі закладів освіти та зарахування до них.

Надання психолого-педагогічних, корекційно-розвиткових та інших послуг дітям з особливими освітніми потребами:

дітям раннього та дошкільного віку, які не відвідують заклади дошкільної освіти;

дітям, які здобувають освіту у формі педагогічного патронажу;

Визначення потреби в асистенті учня та/або супроводі дитини з особливими освітніми потребами в інклюзивному класі (групі);

 Визначення рівня підтримки особи з особливими освітніми потребами в закладі освіти;

Надання консультативної, психологічної допомоги батькам, іншим законним представникам осіб з особливими освітніми потребами у формуванні позитивної мотивації щодо розвитку таких дітей та підвищення обізнаності щодо організації їх навчання і виховання;

Ведення обліку осіб, які звернулися до інклюзивно-ресурсного центру, шляхом формування їх електронного переліку в АС “ІРЦ”;

Значна увага в центрі приділяється підвищенню професійного рівня фахівців. З цією метою фахівці беруть участь у  тренінгах, семінарах, вебінарах, майстер класах із застосування сучасної спеціальної педагогіки та психології.

А саме:

курси підвищення кваліфікації директорів інклюзивно-ресурсних центрів;

курси підвищення кваліфікації фахівців (консультантів) інклюзивно-ресурсних центрів;

курси підвищення кваліфікації фахівців (консультантів) інклюзивно-ресурсних центрів «Школа інтерактивного навчання освітян області» за програмою «Діти і війна. Техніки зцілення»;

вебінари:

«Новітні підходи до організації інклюзивного навчання»,

«Реалізація інклюзії в закладі освіти. ІПР (створення, моніторинг динаміки розвитку учня з ОПП)»,

«Адаптація навчального середовища і підтримка для учнів з інвалідністю»  (керівник семінару: д-р Борис Вукович, директор READ Initiative (Research, Education, Accessibility, and Design), директор Національного офісу Канадської мережі доступності (CAN), викладач Школи промислового дизайну Карлтонського університету, викладач освітньої та консультаційної психології Університету Макгілла).

Мова заходу: українська (синхронний переклад);

«Освітній вектор, допомога, підтримка навчання дітей з порушеннями інтелекту та комплексними порушеннями розвитку в умовах воєнного стану»

Опрацювання науково методичної та фахової літератури.

Територія обслуговування -1337 діти віком від 2 до 18 років;

Усього на даний час на обліку в  ІРЦ перебуває 51 дитина. За 2022 рік  відповідно до заяв та необхідного пакету документів від батьків, зареєстровано 39 дітей, які пройшли комплексну оцінку розвитку дитини.

Проведення індивідуальних корекційно-розвиткових занять - 649. Кількість консультацій, наданих усім учасникам освітнього процесу- 291.

Організовано та проведено  свято «Сонце в долонях»  до Міжнародного дня захисту дітей. Фахівці інклюзивно-ресурсного центру дали можливість дітям з особливими освітніми потребами не лише відпочити, зняти фізичне та психологічне навантаження, а й створили нові умови для збагачення соціального досвіду, отримання ними нових знань і вмінь, урізноманітнили дозвілля дітей, зробили його веселим, цікавим та змістовним.

Проведено свято Миколая та Різдвяне свято, на якому діти отримали подарунки від спонсорів та весело провели час.

Компанія homenet  подарувала центру дуже багато корисних навчально-розвиткових ігор, та сухий басейн. Діти з превеликим задоволення  знімають втому та напруження, перебуваючи в ньому.

Фахівці інклюзивно-ресурсного центру активно долучалися до волонтерської роботи.

Ободівський ІРЦ надає консультативну підтримку дітям з числа тимчасово внутрішньо переміщених осіб, фахівці (консультанти) за потреби проводять корекційно-розвиткові заняття.

Тісно взаємодіємо з місцевими органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування, освітніми закладами, закладами охорони здоров’я з метою раннього виявлення та надання своєчасної психолого- педагогічної допомоги дітям з особливими освітніми потребами, а також з закладами соціального захисту населення, службами у справах дітей, громадськими організаціями для виявлення дітей, які опинилися в складних життєвих обставинах.

Від Вінницької академії безперервної освіти отримали  Комплект сучасних методик  вартістю 138000 тис. грн

Для створення сприятливих умов праці, було зроблено 4 кабінети для занять з фахівцями ІРЦ.  Це кабінет директора, практичного психолога, логопеда та дефектолога. Обладнано  за допомогою поза бюджетних коштів   та за допомогою спонсорів. 

Комп’ютерні столи та офісні стільці від ІТ-компанії  (4 стільці та 5 столів).

Функціональні стелажі ТОВ «LisMaster» 2шт.

Дидактичні та розвиваючі ігри Vladi Toys

Розвиваючі та навчальні ігри та дидактичний матеріал, сухий басейн. HomeNet

Хоменко Володимир Андрійович (будівельні матеріали-7000 грн, термія, унітаз, умивальник)

Солодкий Юрій Федорович (будівельні матеріали – 20000 грн)

Заєць Олександр   та Грицишин Олександр – багатофункціональний пристрій принтер- сканер.

Від Вінницької академії безперервної освіти отримали  Комплект сучасних методик  вартістю 138000 тис. грн

За власні кошти придбано ламінатор, необхідні канцтовари, дидактичні матеріали для проведення  корекційно-розвиткових занять і комплексної оцінки розвитку дитини на суму 49 800грн.

ІРЦ отримав з Козинецького закладу освіти:

Комплект учнівська парта і стілець (5шт.) Козинецька ЗЗСО

Стінка універсальна (школа-сад) (1 шт.) Козинецька ЗЗСО

Комп’ютер (2 шт.) Козинецька ЗЗСО

Кубик пуф (1шт.) Козинецька ЗЗСО

Коврик-пазл (8шт.) Козинецька ЗЗСО

За 2022 рік з бюджету сільської ради на закупівлю будівельних матеріалів було виділено 48000 грн. Усі ремонтні роботи проводились власними зусиллями родин фахівців та самих фахівців центру, а також батьком дитини, яка відвідує наш заклад  - Недбайло Юрія.

На даний час завершено  ремонт кімнати сенсорно-моторного розвитку та санвузла.  На ремонт яких у 2023 році було виділено 50000 грн з бюджету громади. Окрема подяка військовим за допомогу, які зробили усе власними силами.

В перспективах розвитку закладу:

встановлення ліфта- підйомника для дітей з інвалідністю;

забезпечення робочого місця вчителя- реабілітолога ;

облаштування кімнати сенсорно-моторного розвитку.

 

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних